Un nou minim istoric pentru dobanda de politica monetara

Dobanda

Dobanda de politica monetara se micsoreaza

Nivelul ratei dobânzii de politică monetară a scăzut cu 0,25 puncte procentuale la decizia consiliului de Administraţie al BNR în cadrul şedinţei din 29 martie. Astfel, rata dobânzii a scăzut de la 5,5% la 5,25% pe an, acesta fiind un nou minim istoric confirmând aşteptările analiştilor.

Aceasta este cea de-a treia reducere din acest an, după ce în primele două luni ale anului, BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,5 %.

În plus, consiliul a mai decis menţinerea cotelor instituţiilor de credit pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi la 20% pentru valută. BNR a precizat că urmăreşte, de asemenea,  gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

Pentru asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu, dar şi a echilibrului financiar, conducerea BNR a asigurat că va monitoriza în continuare evoluţiile interne, cât şi pe cele ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea instrumentelor de care dispune, să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu.

Reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte a fost percepută de analiştii financiari ca o urmare a scăderii inflaţiei şi a persistenţei deficitului de cerere agregată. De asemenea, decizia coincide cu estimările membriilor Asociaţiei Analiştilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR).

Pentru a încuraja recuperarea economică în urma crizei, România a fost prima dintre ţările Uniunii Europene care a hotărât să reducă dobânda, chiar din luna mai a anului 2010. Imediat după acest pas, moneda naţională s-a depreciat pe piaţa interbancară ajungând la nivelul de 4,38 lei pentru un euro.

Cuvinte cheie: credite bancare

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti