Cum vor evolua preturile apartamentelor in 2012

preturi apartamente 2012

Preturi Apartamente 2012

Intr-un articol precedent, vorbeam despre tendintele pietei imobiliare in 2011, piata care, dupa cum puteti observa doar deschizand un ziar cu oferte imobiliare, este intr-o continua adaptare nevoilor si potentialului clientilor sai. Ei bine, in acest articol  vom vorbi despre ce se va intampla cu pretul locuintelor in 2012.

Daca predictiile pe anul 2011 s-au adeverit la unison, iar valoarea locuintelor a scazut cu 10-15%, in privinta anului 2012, atat investitorii cat si o serie de agentii imobiliare au pareri impartite: investitorii cred ca in proportie de 60%, intreaga piata financiara va creste cu cel putin 5%, in timp ce o parte din agentiile imobiliare considera ca in urmatorii 2 ani, nu vor exista cresteri de pret, ci doar usoare scaderi, cu valori ce variaza intre 0,5 si 1%.

Pe ce se bazeaza aceste studii? Ei bine, analistii imobiliari au analizat numarul de locuinte vandut anul trecut pana in aceasta perioada si au comparat apoi cu numarul de locuinte vandut in 2011 pana in aceasta perioada. Cifrele au aratat ca doar circa 10-15% din totalul de apartamente noi din Bucuresti au fost vandute, procentajul urcand cu doar cu putin in orasele provinciale mari, cum ar fi Timisoara, Cluj si Iasi.

Cum Romania a iesit oficial din criza financiara acum cateva luni, va mai dura cel mai probabil o perioada de 3-5 luni pana ce populatia va incepe sa resimta din punct de vedere financiar. Astfel, presupunand ca si salariile vor creste, iar nivelul de creditare al bancilor va creste din nou, 2012 se anunta a fi un an cu premise crescende. Chiar si la nivelul actual, 15% din populatia Bucurestiului are un venit de peste 1000 de Euro/familie. Din aceste procente, circa o septime nu are o casa proprie si are in vedere obtinerea unui credit imobiliar, fie prin programul Prima Casa 4, fie cu ajutorul unui credit ipotecar normal, lucru imbucurator de altel, intrucat aceasta statistica arata ca cel putin o parte din populatia Romaniei este inca solvabila din punct de vedere financiar.

Cuvinte cheie: criza financiara, Piata imobiliara

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti