Ce s-a schimbat la Programul Prima Casa in 2014?

prima-casaPe perioada de criza imobiliara si inghetare a pietii, Programul Prima Casa a fost motorul care a sustinut piata imobiliara, cele mai multe tranzactii din aceasta perioada incheindu-se prin intermediul acestuia. In 5 ani de criza imobiliara si economica, programul guvernamental demarat in luna iulie 2009 a acordat pana in lua mai 2014 peste 111.000 de credite in valoare de aproape 4.5 miliarde de euro.

Aflat pe ultima suta de metri, programul Prima Casa ce urmeaza sa fie transformat in Noua Casa mai are un plafon de garantare de 1.7 miliarde de lei, dintre care aproximativ o treime reprezinta suma destinata achizitionarii locuintelor construite de ANL.

Incepand cu anul acesta creditele prin Programul Prima Casa se acorda exclusiv in moneda nationala si continua sa ramana cea mai avantajoasa solutie de achizitionare a unei locuinte pentru tinerii din Romania. Dobanda la credite este maximul ROBOR + 2.5%.

Desi plafonul maxim al creditului garantat este de 75.000 de euro pentru o locuinta construita de la zero si 60.000 de euro pentru o locuinta intr-un bloc vechi, media sumei acordate pentru finantare pe anul 2013 este de 37.000 de euro, dintre care aproximativ 50% s-a indreptat catre achizitionarea locuintelor cu doua camere.

Programul poate fi accesat in urmatoarele conditii:

  • viitorul proprietar detine o suma egala cu 5% din valoarea imobilului pentru avans.
  • viitorul proprietar detine o locuinta mai mica de 50 mp sau nu detine nici o locuinta.
  • viitorul proprietar poate achizitiona o singura locuinta sau poate construi o singura locuinta prin acest program.
  • viitorul proprietar trebuie sa pastreze locuinta achizitionata pe o perioada de minim 5 ani.
  • viitorul proprietar se angajeaza sa asigure locuinta impotriva tuturor riscurilor majore, iar polita de asigurare revine statului roman.
  • viitorul proprietar poate achizitiona urmatoarele tipuri de locuinte in cadrul programului: locuinte construite de ANL, locuinte nefinalizate aflate in faza de constructie, locuinte noi, construirea propriei case.

Cuvinte cheie: credit prima casa, Programul prima casa

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti