Care sunt previziunile pietei imobiliare in 2014 in Europa

piata imobiliara in EuropaConform studiilor realizate de catre EY (Ernst&Young), se pare ca piata imobiliara din zona Euro isi va reveni in anul 2014 dupa o lunga lipsa de activitate datorata crizei financiare mondiale. Se constata inca de pe acum o crestere a activitatii pe piata imobiliara din tarile cele mai afectate de criza financiara, inclusiv Spania si Olanda, acestea atragand atentia investitorilor internationali.

Imaginea pietei imobiliare europene la momentul actual este una complexa avand in vedere diferentele inregistrate in trecut intre pietele situate la periferia Europei fara de cele din centru, dar si intre pietele emergente si cele mature. Investitorii vor fi incurajati sa se bazeze pe surse alternative de creditare datorita eforturilor bancilor din zona Euro de a sustine economiile slabe, ceea ce va avea un efect major asupra pietelor imobiliare.

Studiul realizat arata ca majoritatea respondentilor cred ca acum este momentul potrivit pentru a se investi in piata imobiliara din Europa, inclusiv respondentii din Italia si Spania, tari in care piata imobiliara a fost cel mai grav afectata. 61% dintre italienii si 84% dintre spaniolii care au raspuns studiului considera ca tarile lor sunt destinatii atractive pentru investitii imobiliare in acest moment. Totodata, peste 67% din numarul total de respondenti din 14 dintre cele 15 tari incluse in acest sondaj considera ca tarile lor sunt atractive sau chiar foarte atractive pentru investitii imobiliare fata de celelalte tari europene, Ucraina fiind singura tara in care numai 44% dintre respondenti sunt de acord cu acest lucru.

Ce se asteapta in 2014 pe piata imobiliara din zona Euro

Analistii spun ca in 2014:

  • va creste volumul tranzactiilor imobiliare.
  • pietele imobiliare vor deveni atractive in toate statele din Europa.
  • va creste oferta de active imobiliare.
  • se va inregistra o crestere semnificativa a cererilor pentru finantari mixte, dar si pentru finantari din surse alternative.
  • vor creste usor investitiile speculative.
  • in general este de asteptat ca nivelul preturilor sa mai scada in majoritatea pietelor, numai pietele redresate mai devreme putand inregistra cresteri usoare.

La ce se poate astepta piata imobiliara din Romania

Redresarea pietelor externe mature din zona Euro ofera Romaniei sanse mari ca in urmatorul an si jumatate sa devina o piata importanta pentru fondurile de investitii. Scaderea dobanzii de referinta la moneda nationala la nivelul de 3,5% a emis un semnal pozitiv dezvoltatorilor imobiliari care cu siguranta isi fac planuri de afaceri pentru 2014.

Studiul EY analizeaza tendintele de investitii, iar in acest sondaj s-au luat in calcul parerile investitorilor in legatura cu pietele imobiliare din zona Euro. Sondajul a fost efectuat pe un numar de peste 500 de investitori din 15 tari: Austria, Belgia, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Rusia, Suedia, Spania, Turcia si Ucraina.

Cuvinte cheie: Piata imobiliara

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti