3 motive pentru care sistemul de iluminat nu ar trebui lasat la voia intamplarii

iluminare casaDe cele mai multe ori, proprietarii locuintelor trec cu vederea un aspect important atunci cand vine vorba despre amenajarea unui apartament sau a unei case: sistemul de iluminat si rolul pe care il joaca in designul de interior.

Amenajarea unei locuinte este un proces complex, in care sunt integrate multe elemente cu scopul de a crea un design armonios. Unul dintre acestea este si iluminatul interior, detaliu care poate transforma un apartament intr-o locuinta primitoare sau nu. Conform celor de la Mam Bricolaj exista mai trei tipuri de iluminat, fiecare indeplinind un anumit scop. Acestea sunt luminile de accent, iluminatul general si iluminatul de activitate.

Importanta iluminatului functional si decorativ in amenajarea locuintei

Cunoasterea elementelor de baza ale iluminatului functional si decorativ este esentiala. Iata trei motive care vor convinge proprietarii de locuinte sa nu ignore importanta luminilor atunci cand isi reamenajeaza casa sau apartamentul!

Lumina creeaza o atmosfera placuta

Sistemul general de iluminat dintr-o casa, numit si lumina de ambient, este foarte important in amenajare. Acesta include: aplica led pentru perete, candelabre, lustre si alte corpuri de iluminat din diverse incaperi ale casei.

Motivul pentru care lumina de ambient este atat de importanta intr-o casa este atmosfera placuta pe care o creeaza, care este luminoasa, calda si primitoare. Un spatiu insuficient iluminat va arata mohorat si inghesuit, iar membrilor familiei nu le va face placere sa petreaca timp in el. Pentru ca lumina soarelui nu ajunge in toate colturile casei si nu este intotdeauna disponibila, este necesar ca incaperile sa fie iluminate suficient. De exemplu, in bucatarie, un spatiu insuficient iluminat de foarte multe ori, se poate folosi o lustra led tip pendul.

Lumina pune in evidenta anumite colturi ale casei

Lumina de accent scoate in evidenta anumite elemente care tin de design-ul locuintei. Poate fi vorba despre un tablou, un raft pe care sunt asezate fotografii diplome sau trofee, anumite obiecte de mobilier sau chiar culoarea peretilor.

Comparativ cu alte tipuri de iluminat, rolul luminii de accent este exclusiv estetic. De exemplu, se pot folosi becuri si spoturi led asezate strategic pentru a scoate in evidenta un tablou de pe perete.

De asemenea, se pot folosi lampi de podea care au un design deosebit, pentru a scoate in evidenta un anumit colt al incaperii.

Lumina eficientizeaza diverse activitati

Iluminatul de activitate este, in primul rand, util, fiind folosit pentru a eficientiza anumite activitati, precum cele de la birou. In comparatie cu celelalte doua tipuri de iluminat, de accent si general, pentru iluminatul de activitate se folosesc becuri led chiar si de doua-trei ori mai puternice.

Corpurile de iluminat folosite in scop functional sunt in special lampile de birou sau lustrele care se prind in tavan deasupra spatiului in care se desfasoara o anumita activitate si in care este nevoie de lumina, cum ar fi blatul de lucru din bucatarie. De asemenea, becurile tip led mai pot fi folosite si pentru oglinzile de machiaj.

Iluminatul functional si decorativ poate fi dublat de eficienta

Aceste trei aspecte sunt demne de luat in calcul in amenajarea unei locuinte, insa importanta sistemului de iluminat din casa nu se refera doar la design si functionalitate. Concret, proprietarii locuintelor care aleg sisteme eficiente de iluminat pot economisi bani si pot ajuta la protejarea mediului inconjurator.

De exemplu, se poate alege o lustra led pentru living sau dormitor, incaperile din casa in care se petrece cel mai mult timp. Mai mult, becurile led pot fi folosite peste tot in casa, deoarece ofera multiple avantaje:

  • au o durata de viata mai mare de aproximativ 50 de ori, comparativ cu becurile incandescente;
  • consuma mult mai putina electricitate, comparativ cu alte tipuri de becuri;
  • emit lumina fara a genera caldura.

In concluzie, se poate afirma ca sistemul de iluminat din casa este un aspect la fel de important precum alegerea mobilei, desi de multe ori nu i se acorda aceeasi atentie. Alegand corect tipurile de lumina si corpurile de iluminat, proprietarii locuintelor si designerii de interior vor obtine un spatiu armonios, primitor si functional. Toate aceste avantaje sunt dublate de aspectul practic, in cazul in care se aleg becuri eficiente din punct de vedere energetic.

Cuvinte cheie:

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti