10 recorduri imobiliare de pe piata din Romania

recorduri pe piata imobiliaraDupa o perioada de criza din care piata imobiliara parea sa nu aiba sanse sa isi revina prea curand, previziunile sunt din nou optimiste, iar pe acest fond a inceput sa se discute din nou despre prezenta Romaniei in topurile tranzactiilor imobiliare si recordurile ce vor fi greu de batut chiar si odata ce piata isi reintra in normalitate.

1. Cea mai mare investitie imobiliara din tara

Titlul de cea mai mare investitie imobiliara din tara nu il detine un cartier rezidential de lux, asa cum poate ar fi fost de asteptat, ci AFI Palace Cotroceni, mall-ul Bucurestean finalizat in anul 2009 in urma unei investitii de 300 de milioane de dolari, cea mai mare investitie imobiliara realizata in Romania pana in prezent.

Investitorii israelieni care au ridicat AFI Palace au atras si cele mai mari finantari bancare de pe piata locala, 234 milioane de euro cu o valoare finala totala a activului imobiliar de peste 400 de milioane de euro, fiind considerat cel mai valoros din Romania.

Investitia s-a demonstrat insa inspirata, AFI Palace se mentine in top si ca numar de vizitatori, peste 55.000 pe zi si ca cifre de vanzari, 205 milioane de euro cumulate de cele 300 de magazine la finalul anului financiar 2014.

2. Cea mai mare investitie imobiliara din afara Capitalei

Este lesne de inteles de ce majoritatea recordurilor in domeniul pietei imobiliare se concentreaza in jurul Capitalei. Cu toate acestea, nici restul tarii nu se lasa mai prejos, Iasul detinand recordul pentru cea mai scumpa investite imobiliara din afara Bucurestiului, Complexul Palas Iasi cuprinzand un mall, complex de birouri, complex rezidential hotel si parc pentru ridicarea caruia s-au investit peste 265 milioane de euro, o suma deloc de neglijat, nici prin comparatie cu recordurile din Capitala.

Ca si AFI Palace, Complex Palas impartaseste numele predestinat si particularitatea de a fi fost un proiect demarat si finalizat tot in perioada de criza, inaugurat in 2012. Mall-ul din complex Palas Iasi este vizitat zilnic de 33.000 de persoane.

3. Cea mai inalta cladire turn

Cea mai inalta cladire turn de birouri din Romania apartine grupului Raiffeisen si are 36 de etaje cu o inaltime totala de 137 de metri. Sky Tower, asa cum este denumit proiectul cu o suprafata de 41.000 de metri patrati si un grad de ocupare de 60%, este cea mai inalta cladire turn din intreaga tara si se afla in Bucuresti unde gazduieste Raiffeisen Bank, firma de avocatura PeliFilip, firma de arhitectura Proiect Bucuresti si compania de IT 1&1 internet, printre multi altii.

4. Cel mai mare proiect de birouri

Cel mai mare proiect de birouri si parc de afaceri din tara este IRIDE Business Park din Pipera, proiect ce cuprinde 20 de cladiri cu o suprafata totala de peste 90.000 de metri patrati si este construit pe o suprafata de 20.000 metri patrati. IRIDE Business Park Pipera este detinut de grupul Immofinanz din Austria.

5. Cel mai mare proiect de birouri din afara Bucurestiului

Recordul pentru cel mai mare parc business din afara Capitalei merge in Timisoara, la omul de afaceri Ovidiu Sandor care a dezvoltat City Business Center ce cuprinde cinci cladiri cu o suprafata totala inchiriabila de aproximativ 43.000 de metri patrati. A cincea cladire este programata pentru a fi finalizata in 2015, iar trei dintre cladirile deja inaugurate au fost vandute grupului sud-african NEPI.

6. Cel mai mare complex rezidential

Recordul pentru cel mai mare complex rezidential nou construit il detine Militari Residence din Chiajna, proiect de aproape 8.000 de apartamente care este in continuare extindere. Militari Residence este cel mai mare ansamblu rezidential construit de la Revolutie.

7. Cea mai mare investitie pe piata imobiliara din partea unui grup

Acest record se disputa destul de aproape intre firma austriaca Immofinanz si firma sud-africana NEPI, fiecare cu portofolii imobiliare de peste un miliard de euro.

NEPI castiga pe final de 2014, insa la o diferenta aproape de nebagat in seama. NEPI se prezinta preponderent pe piata din Romania drept proprietari de mall-uri, iar Immofinanz drept proprietari de cladiri de birouri.

8. Cel mai mare investitor roman in cladiri de birouri

Recordul pentru investitorul roman cu cele mai multe proprietati in domeniul cladirilor de birouri si parcurilor de business este Liviu Tudor, proprietar al grupului Genesis Development cu care detine peste 12 cladiri cu o suprafata cumulata inchiriabila de 150.000 metri patrati, incluse in proiectele Novo Park si West Gate Park. Genesis Development raporteaza castiguri de aproape 33 milioane de euro anual doar din inchirieri.

9. Cel mai mare investitor roman in mall-uri

Daca pe domeniul parcurilor de afaceri recordul era detinut de Genesis Development, pe domeniul mall-urilor, Iulius Grup se afla in top cu 5 mall-uri si o suprafata totala de 230.000 de metri patrati. Iulian Dascalu, proprietar al Iulius Group, si-a deschis primul mall in Iasi in anul 2001, iar proiectele sale actuale se desfasoara in zona Timisoara, Cluj, Suceava si Iasi. In Iasi, afaceristul detine atat Iulius Mall cat si Complex Palas. Cele 5 mall-uri genereaza venituri anuale in jur de 60 de milioane de euro.

10. Cea mai mare investitie intr-o zona comerciala in afara Capitalei

Cea mai dezvoltata zona comerciala din afara Bucurestiului este Shopping City Sibiu, in apropierea localitatii Selimbar. Parcul Comercial se intinde pe 80.000 de metri patrati si este detinut de Argo Real Estate.

Cuvinte cheie:

Articole aleatoare din aceeasi categorie

Lasa un comentariu

Anunturi imobiliare promovate din Bucuresti